Bokliste


 

Hans-Jørgen Wallin Weihe


Thymallus

 
torsdag mai 06, 2010

Lamming

Livet er svært nært under lammingen. Det er lange dager og netter. De kjennes lengre ut enn ellers. Vi må se etter i fjøset om natten. Søyene går i store binger som deles opp i små når en sau lammer. Tvillinger, trillinger og noen ganger bare ett lam. Etter at det har gått noen dager og ungene drikker godt slippes sau og lam sammen i en stor binge.

De fleste lammingene går greit, men noen  ganger må det hjelp til. Det hender at lammene er spesielt store og det hender at de kommer feil ut. Da må det hjelpes til. Det krever praksis å få ut et lam som ligger feil. Noen ganger må man inn med hånden for å få trukket dem ut. Heldigvis går det meste greit. Etter at lammet har kommet ut må slim fjernes så det for puste. Som regel ordner søya dette selv, men når det kommer flere er det ofte behov for hjelp. Noen lam blir kopplam. Det er mest når det er tre. En søye har tre spener. Det er lett at en får for lite melk når tre lam skal drikke av to spener.

Nattarbeid gir erfaringer med dyr man ellers ikke ser. Grevlingen kommer over tunet, en rev patruljerer fast oppe på veien og ugla sitter ganske regelmessig i en bjørk utenfor fuglebrettet. Den jakter på mus som ser etter solsikkefrø som smelter fram fra snøen på bakken. De kjenner meg og jeg kjenner dem. Vi møtes og bryr oss lite med hverandre. De kjenner mine vaner og jeg kjenner deres.

Ensom kontemplativt, i perioder svett hardt arbeid og uregelmessig søvn. I pausene skriver jeg og arbeider med mitt. En ny bok ferdigstilles for Masaryk Universitet om landskap og identitet. Den kommer på engelsk og har fått navnet "Aviguiti - The Milky Way " eller melkeveien. Navnet har jeg valgt fordi vi presenterer en rekke ulike kapitler som sammen gir et bilde. Ikke et helt klart bilde, men konturene av noe. Aviguti er et inuittisk ord for stjernene som er Melkeveien.

Kloken halv seks eller seks koker jeg kaffe og serverer mor og fotvarmeren. Katta er fotvarmer i sengeenden hele vinteren. Den gir god varme. Det er en katt med gode rutiner. Dersom jeg er sen kommer den og klager på vegne av mor og seg selv.  

 

 

Kommentarer:

To nye lam. Det er bare tre søyer igjen før alle har kommet. Nittiseks lam tilsammen. Ingen stor besetning, men det er mange. De løper rundt i fjøset, sover tett sammen om natten. Noen liker å sover opppå mamma andre tett ved siden.

Jeg får telefon fra en som har lest forfatter bloggen. Det er noe fasinerende over liv som kommer til verden. Noe grunnleggende nært og eksistensielt viktig.

En lamunge drikker dårlig.Den blir kopplam og må mates. En søye har sår spene og må sees etter, en annen må melkes ut av juret. Den har en lamunge og den drikker mest på en side.

Bror min kløyver ved. Det lukter av kvae og nysagd ved. Jeg liker lukten. Vi stabler ved og jeg kjenner at lukten av kvae setter seg i henda og hele meg. Det er en god lukt.

Skrevet av Thymallus , 21:56, torsdag 6. mai 2010 #

Takk for et flott innlegg.

Skrevet av Johnsen , 08:32, fredag 7. mai 2010 #

Hygglig at du likte innlegget. Jeg liker vekslingen mellom det praktiske og det skrivende -
det tenkende og det handlende.

Skrevet av Thymallus , 09:36, fredag 7. mai 2010 #

Støtter meg til Johnsen her, og takker for et flott innlegg. Fikk fram en god stemning!

Skrevet av Athene1 , 19:25, fredag 7. mai 2010 #

JA! Og nå går dette lamme lam ned til puben. Øh, pussig nok.

Skrevet av Martin , 20:53, fredag 7. mai 2010 #

Takk for kommentarer. Lykke til med lammet i puben og takk for hilsen fra Athene. Dere er begge bloggere jeg har stort utbytte av å lese. Derfor ekstra hyggelig med kommentarer fra dere.

Skrevet av Thymallus , 21:59, fredag 7. mai 2010 #

Skriv en kommentar til innlegget:

For å kommentere må du være innlogget.
 

Mine lenker

« september 2010
mationtofr
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
I dag
 
© Hans-Jørgen Wallin Weihe