Bokliste


 

Hans-Jørgen Wallin Weihe


Thymallus

 
mandag mai 31, 2010

Litteraturfestivalen 2010 - en festival politisk kraft

Litteraturfestivalen 2010 ble gjennomført helt etter programmet. En dreven administrasjon og dyktig kunstnerisk leder gjennomførte et program det står stor respekt av. Årets hovedforedrag, "Å gå forbi seg selv", ble holdt av Mahmoud Dowlatabadi på sitt eget språk. Publikum fikk utlevert en oversatt versjon av foredraget i form av en liten bok. Den symbolske betydningen av at foredraget ble holdt på nasjonalspråket og at forfatteren ble invitert på festivalen er umulig helt å forutsi. Det vi vet er at dette er en av de mest anerkjente og uavhengige iranske forfattere. Mahmoud Dowlatabadis bøker er forbudt i hjemlandet, forfatteren har vært fengslet og blir forsøkt brakt til taushet på grunn av sin opposisjonelle holdning til undertrykkelse og kamp for de pasifistiske og fredlige sidene ved den iranske kultur.

 Årets festival har stor politisk sprengkraft. Det har vært preget av en profil som ivaretar smal litteratur samtidig som det løfter fram viktig breddelitteratur og setter litteraturen inn  i en politisk samfunnsendrende og problematiserende sammenheng. Kunstnerisk har festivalen vært et løft som også kan settes inn i sammenheng med markeringene rundt Bjørnson jubileet. Om det er noe som legitimerer en slik festival så er det at den klarer å sette kunst og litteratur inn i en politisk sammenheng.

Kommentarer:

Stadig flere kommentarer om festivalen. Positive alle sammen. Spesielt viktig er kommentarer fra flyktninger og opposisjonelle fra Iran som ser festivalen som en mulig brekkstang i en politisk prosess. En anerkjennelse av et Iran som lett blir usynliggjort og som ønskjer å vise fram en rik, nyansert og sammensatt kultur med stor aksept for ulike synspunkter og en grunnleggende frtedsvilje.

Skrevet av Thymallus , 08:17, tirsdag 1. juni 2010 #

Skriv en kommentar til innlegget:

For å kommentere må du være innlogget.
 

Mine lenker

« september 2010
mationtofr
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
       
I dag
 
© Hans-Jørgen Wallin Weihe