Sirenia faksjon


Else-Mette Oscarsen

 
torsdag jul 08, 2010

Ugress

Jeg betrakter det grønne

nyansene mangfoldet

 

Hvordan de lever med hverandre

Hvordan de lever av hverandre

Hvordan de beriker hverandre

 

Og jeg spør undrende

hva er ugress

 

 

 

onsdag jun 30, 2010

Overgrep

Mange spør av nysgjerrighet eller undring, hvordan kunne du finne deg i det, hvorfor gikk du ikke før? Og jeg svarer, vet ikke, men jeg kan svare på noe.  For det er aldri bare en årsak til at noen er voldutøvere og noen blir voldsutsatt.

Kjærlighetsrus

Du spør forundret,

hvorfor gikk du ikke

før

 

fordi jeg søkte

spenning og liv

fordi jeg rømte

fra noe ille

fordi jeg gjenfant

en sjelevenn

fordi jeg spilte

roller jeg likte

fordi jeg søkte

mye jeg fant

fordi kjærlighet

gjør blind

fordi jeg ville

elske ham god

fordi jeg elsket ham

høyere enn meg selv

fordi jeg slet med

å sette grenser

 

Jeg trodde trodde,

forstår du meg

Etter overgrep kan post traumatisk stress lidelse komme, i form av flascbacks, mareritt, skepsis, tilbaketrekning/isolasjon, omniarolle hvor rollen innebærer angrep som forsvar/ utidig grensesetting/urimelige feiltolkninger/unaturlig høyt selvbilde etc, selvhevding, aggresjon, depresjon, angst, selvmordstanker osv.

Graden av ptsd er igjen avhengig av graden av overgrep og av overgrepsutsattes sårbarhet og ressurser forøvrig. Jo flere ressurser, jo større sjanser for å komme over i gode mestringsstrategier, akseptering og klokskap.

Når ptsd blir trigget, feks ved møte med situasjoner som ligner på det opprinnelige overgrepet, der en kjenner på maktesløshet/utsatthet og offerolle, begynner marerittene igjen og flascbackene siger innpå.

Hva skal en gjøre med det? Holde seg helt uten sosialt nettverk, gjemme seg i hulen og isolere seg helt? Eller tørre å risikere ved å fronte det en trur på så sterkt og engasjert? Det står vel til syvende og sist mellom valget enten en vil visne sakte bort eller blomstre på nytt. Men av og til synes blomstringsdrømmen uendelig langt borte og fjern.  

torsdag jun 17, 2010

Verdens Ende

Alle ting har en ende, og der begynner noe annet. Slik også med Verdens ende. Og forfatterbloggen.

Dette blir mitt siste bidrag på Sirenia faksjon, tror jeg, takkehilsen kommer senere på Sirenia sak og debatt.

Verdens Ende

 

Verdens Ende

Han ligger der ute

blinker og blunker

venter

kommer du snart

 

Vi lengter heftig

slører og seiler

tålmodige

snart så  

 

fredag apr 23, 2010

Svigermor fra Helvete

Vi elsker ungene våre, vi elsker dem over alt annet, vi kan elske dem nesten ihjel og bli svigermor fra helvete når den tiden kommer. I bilen i går sammen med sønn og samboer, sier jeg rundt en samtale vi hadde: 

-  Jeg er da ikke svigermor fra helvete heller, og kikker litt tvilende bort på sønnen. En hører jo litt av hvert om seg selv når en vanker på nett.

- Neida mamma, du er ikke svigermor fra helvete, svarer han smilende og samboer ler. 

Godt, så vet vi da det, dere også. Men noen blir altså svigermorihelvete. Den ene elsker datteren over alt og unner henne det beste, helst etter egen smak. Samboer til datter er pen nok, han er flink nok men han er litt for taus for svigermor. At han foretrekker å sitte med nesa i ei bok framfor å snikksnakke med henne er en dyp personlig fornærmelse. Så dyp at hun ikke helt får puste og føler seg ufri i eget hjem. Stakkar.

Den andre elsker sønnen sin inderlig dypt, så dypt at hun aldri slipper taket. For hver ny kvinne han bruker opp, med hennes medvirkning, har hun sikret egen posisjon. Han er hennes egenskapte forlengelse, og de er uadskillelige. Når de ikke lenger kan være kroppsnære, sørger hun for at han har den beste ulla nærmest, gjerne finskimportert helmacco fra Helios og hennes hjemmestrikkede sokker på tassene. Varme tasser er viktigere enn alt. For moren.

Slik kan kjærligheten bli kilde til konflikt, slik kan kjærligheten skape smerter mer enn glede, slik kan kjærligheten bli et problem og ikke en ressurs, slik kan den også bli til galgenhumor. Trangen til å beskytte avkommet, hindrer dem i å fly på egne vinger. Trangen til å kontrollere setter dem i bur og lenker, og kanskje tvinges de til å velge. Svigermor fra helvete har satt dem alle dit.  

 

 

 

søndag des 20, 2009

Julestemninger

Med kulde og snø kommer frykten for å gli for å falle. Igjen.

Det er vakkert ja og lyser opp i desembermørke. Og inne er det allerede julepyntet og ovnen durer trygg.

God, trygg og varm jul alle sammen! 

 

Frykt

 

Hun er redd

redd for å gli

redd for å falle

 

Hun har

blitt dyttet

slått over ende

 

Lever stille nå

mater hittekatter

forer småfugler

 

Venter lengter

til varme ro

trygghet

 

Men hun er så redd

redd for å gli

redd for å falle

 

søndag nov 22, 2009

Maskespill

Når en ikke kan være seg selv, men leker, spiller og gjemmer seg bak masker, lider både sjelen og personligheten.

Denne teksten kan godt være et motstykke til den forrige, "Du". At tre av rollene er fra Ibsen er en tilfeldighet, tror jeg. Eller?

Maskespill

Når jeg

spiller lerkefugl,

ler du usikker

Når jeg

leker vertinne,

smiler du tilfreds

Når jeg

hykler Solveig,

gråter du infantil

Når jeg

danser Anitra,

gliser du forført

Når jeg

er meg selv,

blir du redd

 

tirsdag nov 17, 2009

Du

Jeg trenger deg

kanskje

 

Trenger å kle meg naken

uten å føle skam

 

Trenger at du ser

uten å snu deg vekk

 

Trenger å føle varme

uten å være redd

 

Jeg trenger deg

bare da

lørdag okt 31, 2009

Nesten naken

Døden er ofte vondt og trist men den kan også være vakker og vemodig. Døden må til for at nytt liv skal spire.

Vi har vår tilmålte tid på jorden. Alt vi kan gjøre med det, er å leve slik at vi utsetter det. 

Nesten naken

 

Igjen avkledd

nesten naken

aska mi

 

Igår kledd til fest

idag kledd i sorg

 

Nordavindens

vinterpust

sluknet flammen

 

Siden fortært

av hett flammefavntak

 

Av din festdrakt

skal ny vår komme

snart

 

lørdag okt 24, 2009

Klassefest

Det står til liv ei drøy uke før den store d-dagen. Det ikke bare står til liv men livet skal også feires. For det er faktisk 50 år siden vi begynte på skolen.

I den forbindelse, har jeg tenkt noen tanker. Bla annet hvorfor det ikke fantes mobbing på vår skole i vår barndom. Tankene ble bla annet til denne vesle takketeksten. Så kan vi undre oss over mangelen på mobbing og hva som gjorde/gjør at det ble/blir slik.

Klassefesten

 

Jeg kunne skrytt av seirene

Fleipet med nederlagene

hvilket det var mange av

 

Men nei

 

Jeg vil bare takke dere

Takke for en god barndom

som ga ballast for seilasen videre

 

For venner

 

Livet er en dans på roser

med førførende duft og skjønnhet

Men også torner som river oss til blods

 

Og da venner

 

Ligger den gode ballasten der

trygg, varm og forankret

Gir tro, gir håp, gir mot

 

Takk venner

 

Med dere ombord

går jeg aldri på grunn

Men seiler friskt videre

  

lørdag sep 19, 2009

Jeg - ene

Sola skinner varm, lufta er klar og blå, bladene begynner å gulne, det er september på sitt vakreste.

Teksten under passer godt idag, tenker jeg. Hvem av jeg`ene skal vi la styre oss?

Jeg – ene

 

Barne - jeget

gråter er sint,

jeg jeg jeg

 

Foreldre - jeget

formaner mildt,

må ikke skal ikke

 

Voksen - jeget

trenger seg på,

tenk på andre nå

 

Det er

ikke lett

fredag aug 28, 2009

Jegeren

Jeg smiler her jeg går stille. Skrittene trår lette og jeg nyter å leve. Hvert eneste øyeblikk av det. Skogen er også stille nå før solen bryter fram. Tåkedottene svever over den fuktige skogbunnen som lukter høst. Jeg snuser ren og rik luft ned i lungene. Blikket ser etter spor men beundrer også skaperverket der det står i gylden høstdrakt. Jeg tenker tilbake og smiler. Tenker hvor forunderlig livet kan være.

Ekteskapet skrantet. Ikke bare ekteskapet forresten, hele livet synes å være kjedelig, likegyldig og meningsløst. Sove, gå på jobb, sove. Evig rutine og gjentagelser. I tillegg skammen over å føle det slik når de likesom hadde det så godt. Nedbetalt gjeld på hus, voksne unger som hadde forlatt redet, joda, hva hadde han egentlig å klage over. De hadde levd livet etter den riktige oppskriften, trodde de. Først hus og bil, siden unger, båt og hytte. Noe som førte til at fridagene måtte brukes på å ta vare på alt sammen. Tingene eide dem, føltes det som. De var ikke lenger til glede men et ork. Samme med sexlivet, tomt og tamt. Ikke snakket de sammen lenger heller, annet en tomme meningsløse spørsmål rundt mat og livsopphold. Gjentagelse, gjentagelse.

Det var da han fikk ideen. Ideen om å virkeliggjøre en gammel drøm. Å bli jeger. Uten å fortelle noe til konen meldte han seg på jegerprøvekurs, meldte seg inn i skytterlag og begynte skytetrening. Han gikk til slutt opp til skyteprøva som han besto med glans. Konen lurte fælt på hva han plutselig var blitt så opptatt av. Gjorde seg tanker om utroskap og aleneliv i moden alder. Begynte å føle seg utrygg og usikker, gammel og utbrukt.

Mens mannen bak ryggen hennes kjøpte seg nødvendig utstyr. Grønne lette jaktklær, gode støvler og rifle. Han hadde fått lov av en grunneier nær dem å jakte rådyr. De gjorde mye ugang i hagene rundt dem, foruten å være bærere av dem forhatte flotten. Bestanden måtte holdes nede av hensyn til både folk og fe. Og dagen, eller natten, nærmet seg da han skulle debutere som jeger. Stille listet han seg opp før det lysnet. Fruen sov tungt. Rødvinen kvelden før virket slik.

Han kledte seg, hadde nykokt kaffe og niste i sekken og dro ut. Han visste hvor dyrene beitet i grålysningen og var på vei dit. Stille, vaktsom og skjerpet nærmet han seg. Han hadde vinddraget mot seg og hadde alt under kontroll. Ferske varme spor ledet han rett vei. Hjertet banket fortere enn vanlig og han følte seg levende og i ett med øyeblikket. Skogen anget sterkt av høst, tåkedotter lå lavt mellom trærne, han følte seg ett med naturen også. Sansene skjerpet, sansene nøt den stille jakten. Ville han klare prøva eller hvordan ville han reagere når øyeblikket var inne?

Imens våknet fruen såvidt og strakk armen ut etter ryggen ved siden av. Men sengen var tom. Tom, har han begynt å stikke av om natten også nå, undret hun seg før hun likeglad snudde seg rundt og sovnet igjen.

Jegeren får ikke lange tiden å tenke. Han er framme ved jordekanten og ser en flokk dyr står og beiter fredelig men vaktsomt. Ørene står opp som peilere og snur seg i ett. Jegeren kommer seg i stilling, søker etter flokken i trådkorset og legger an. Skuddet flerrer stillheten før han får tenkt noe mer og dyret faller. Da han bøyer seg ned til det døde dyret, ser han kulen har truffet perfekt. Ikke noe blod, bare rent kulehull.

Da han har vommet ut, siler svetten. Tid for kaffe og niste først, siden hjemtur med det første dyret bak nakken. Han er fylt av fred og takknemlighet. Over å få høste av naturens gavmilde overflod. Samtidig som energien etter jakten ennå ikke har forlatt ham. Han gleder seg til å komme hjem, rive klærne av seg og legge seg tett inntil sin kjære i den varme sengen.

Og det ble en velsignet stund for dem begge. Nye følelser flammet heftig i han og henne denne morgenstunden. Noe av kraften og noe av sanseligheten smittet over på hans overraskede kone. Hun hvisker stille og matt at hun gjerne vil bli jeger hun også.

Og det ble hun. Samtidig som vi gjorde flere grep i livene våre. Vi solgte det vi eide og kjøpte et gammelt småbruk. Sa opp trygge jobber og fant annet å leve av og for. Så nå går jeg her og smiler. De små tingene har fått større plass. Gleden over hverandre, livene vi lever nå, tett på natur og mening. Om jeg får noe dyr i dag, spiller ingen rolle. For konen fikk et flott dyr i går. Vi trenger ikke felle flere enn vi kan spise selv. Vi har blitt sankere, samlere og jegere og greier oss for det meste på det vi skaffer selv. Jeg tror flere kan bli nødt til det. Etterhvert.

lørdag aug 22, 2009

Kjerring - Gnål

Vi var såvidt inne på kulturforskjeller etter diktet om "Jeg skulle ønske jeg var mann". At det er kulturforskjeller mellom Balkan og Norden, det er det. Hvilket dette skulle være godt nok eksempel på. Men mulig er ikke forskjellene så store som vi vil ha det til?

Kjerringgnål

 

Iltert monotont

renner ordene ut

 

Aa, svarer mannen

 

Mange unger

mye klesvask

 

Aa, svarer mannen

 

Tyrkisk musikk

harmonerer gnålet

 

Aa, svarer mannen

 

Mannen går ut

med gutta

 

Aaa, synger mannen

 

tirsdag aug 18, 2009

Skulle ønske jeg var Mann

Da kunne jeg ta initiativ

uten skam og skyld

 

Da kunne jeg være pågående

uten å holde igjen

 

Da kunne jeg være sterk

uten å late som jeg er svak

 

Da kunne jeg gå i krig

for det jeg tror på

 

Men jeg er kvinne

bare kvinne

 

fredag aug 14, 2009

What`s love got to do with it

Den røde italienske motorsykkelen ligger støtt på veien. Sjonglerer smidig forbi tett ferietrafikk. Mil etter mil og Italia legges  bak. Snart hjemme nå, i Kroatia. Hjemme hos den nye kvinnen i livet mitt. Hun som plutselig bare var der. Hun med det blå blikket. Det trolske nordlyset. Men ikke drømme nå. Jeg er trøtt nok. Hold deg på veien.

Trøtt ja, trøtt av rotløsheten og hjemløsheten i nye land, med nye folk og nye språk. Trøtt av en krig som ikke var min, som tvang meg på flukt. Trøtt av konsekvensene det fikk for familien som ble splittet i ulike retninger.

Trøtt av en jobb som blir stadig tyngre. Import av billig desperat arbeidskraft som senker lønningene, gir lengre arbeidsdager og mindre fri. Trøtt av fengselet det føles å leve i. Som føles som evig straff uten muligheter for å slippe ut.

Hjem snart nå. Hjem til datteren min. Hun jeg har sett og ser atfor lite. Den evige lengselen etter mer tid, mer samvær, mer glede og latter, god nærhet og varme. Hun er snart voksen nå, skal stå på egne ben. Trenger ikke pappaen like mye som før. Nesten for sent å rette opp manglene fra før.

Hjem til lyset mitt. Hjem til håpet om en bedre framtid. Hjem til min skadinaviske prinsesse med det lyse sinnet. Hjem til de varme armene, de gode tankene og den sterke viljen.

Ikke lenge igjen nå. Bare noen få mil. Ferietrafikken har tatt seg opp siste timen. Det var roligere på morgenkvisten. Folk vil til sjøen i heten. Jeg vil bare hjem. Bare noen få mil til..

 

onsdag jul 29, 2009

Kjærlighet på SMS

Mens dagene snegler seg avsted, tikker sms-ene inn. Virkelighet eller fiksjon, illusjon og drømmer? Snart tilbake til Balkan nå.

 Balkanblikket

Kjærlighet på sms

 

Sms-ene flyr

gjennom landene

varme hete

 

Skaper drømmer

illusjoner

om det gode liv

 

Langt borte

aldri nærmere

enn nå

 

Tør hun

kan hun

våge

 

Satse

en gang

til

lørdag jul 25, 2009

Balkantroll

Blikkene er aldri bare gode, verken våre egne eller andres. Vi har troll både i oss og utenfor oss. Teksten er også en metafor for Balkan generelt, og konfliktene de lever med.

 Kjærlighet på sms

Balkantrollene

 

I det solen synker sliten

ned bak fjellet,

våkner trollet

sint i blåtimen

 

Skuffelsen over tap

sinnet mot de andre

sjalusien på konkurrenter,

vekker ulmene glør

 

Nå kommer jeg

tar deg

knuser deg

dreper deg,

raser hun mektig

 

Vokt deg i blåtimen,

våkne troll

gjør ugang

bak falske blikk

hvis hun mister fatning

 

Bak andre blåner

sitter andre troll

mange troll

gode troll,

stol på dem

 

onsdag jul 22, 2009

Balkanblikket redigert

Blikket gransker henne, blikket er varmt søkende. Øynene brune mørke, munnen stor sensuell, håret sort halvlangt. Sort skinnjakke, sorte støvler og rød motorsykkel, en tøffing i det ytre en søkende sjel bak. Kanskje.

-          Ser du hvem han ligner, sier hennes norske venn.

-          Ja, Al Pacino, svarer hun med en latter, spørrende.

Natten var sval, og havnen lå og hvilte i solnedgangen. Det var siste kvelden og hun hadde pyntet seg litt. Mellomblå lang kjole, blått på øyelokkene og høye hæler på sandalene. Både elegant og kvinnelig var hun, den modne.

Vennene kom først, siden ankom kameraten av vennene. Fra å være en koselig kveld med venner, endret kvelden seg. De andre flyttet seg og de kom nærmere hverandre. Samtalen fløt lett. Politikk, filosofi, personlige erfaringer og komplimenter om hverandre. De tror på det samme, de har felles verdier og kanskje felles lengsler. De liker hverandre, de flirter med hverandre og natten er ung.

-          I like you, you are an interesting person and woman, sier stemmen i godt selskap med blikket.

-          I like you too, svarer hun og bøyer seg framover, smilende.

Da de skal forflytte seg, spør han om hun vil kjøre med han. På motorsykkel. Friskt drar hun opp kjolen og setter sandalene på pedalene godt inntil han. Den ene handa i skinnjakka, den andre rundt han. Lårene nærme hans. Tett. Med luft å håret, fart og spenning i kroppen, nesen snusende, tennes dypere gnister. Natten ble kort. I balkanblikket. Med Cohans ”I`m your man” smygende.

 

lørdag jul 11, 2009

Regnskap

Er flyktigheten et av vår tids mest tydelige symptom?

Flyktigheten og mangelen på vilje til å samarbeide og tilpasse seg?

Er det lettere å gå enn å bli?

 

Venting

 

Regnskap

 

To halve

blir til en

 

Kjemper kamper

for å bli to

 

Ikke lenge etter

er de fire

tirsdag jul 07, 2009

Femti og Toppløs

Veldig varme dager og hyppige svømmeturer, gjorde at jeg dro ned badedrakten og soltørket min modne og frodige kropp. Jeg brukte sirenemotet (tross MW`s personlige tolkninger) og lot det stå til. Det var en opplevelse jeg gjerne gjentar ofte, følg etter modne damer.

Femti og toppløs

Femti og toppløs

 

Femti og frodig

fri og småfrekk

toppløs på

bryggekanten

 

Nabofruene akker

ungjentene måper

båtfolket glaner

at hun tør

 

Hun tør

femti og frodig

fri og småfrekk

ung igjen

 

lørdag jul 04, 2009

Skjæras Død

Tross hete sommerdager, svette folk og utmattede puser, om natten våkner jaktinstinktet. Vi er skapt for bevegelse og kanskje også jakt, og må få utløp for det av og til. Hva og hvem vi nå jakter på, smiler jeg lunt fra havkanten før et seint morgenbad. Nettene blir lange for tiden.

 

Døde fugler

 

Det falt

en skjæreunge

i natt

for kattens

tunge labb

 

Den siste

 

Døde fugler

synger ikke

flyr ikke

Men katten

maler

 

tirsdag jun 30, 2009

Sommerstemning

Det kom en båt i går kveld, med fire kanskje rustne herrer, det måtte det bli en liten tekst av. Mannfolk på tur, enten på by`n eller i båt og ventende kvinner hjemme. Kanskje.

Sommerstemning

 

To rustne herrer

på byen

 

Med øl og dram

rører og ljuger

kanskje

 

Fire rustne herrer

i båt

 

Med øl og dram

rører og ljuger

kanskje

 

Noen rustne damer

hjemme alene

 

Med øl og dram

rører og ljuger

kanskje

 

søndag jun 28, 2009

Hete Dager

Energien fra sola, fra sjøen, fra de lyse sommernettene gir en sterk rus av livsglede. Den fyller dagene til stor tilfredshet.

Sirenia vinker fra havet en kveldstime med 26 grader ute ennå.

Hete Dager

Forventning

 

Hun vanner

kjærlighetsurten

flittig

 

Venter

lengter

 

Kommer

kommer ikke

 

Liker

liker ikke

 

Han kommer

hun liker

 

Hun vinker farvel

solvarm

mett

lørdag jun 20, 2009

Solregn

endelig kom du

tårene har stilnet

jeg kler meg

naken

tar i mot

tørst

 

onsdag jun 10, 2009

Møte og Glede

Tilfeldigheter, filosoferte jeg over her om dagen. Uansett tenkning og svar, gode aksjoner fører til så mye. Bildet er tatt mot Igaloo, fra innsiden av en murt steinportal med sjømannskonen speidende på utsiden.

Moden Mann

Møtet

 

Modne trygge

hender

 

Tør kan vil

 

Legge seg rundt

moden midje

 

...

 

Lange slanke

fingre

 

Tør kan vil

 

Blåse liv i

ulmende glør

 

...

 

Leken ivrig

mann

 

Tør kan vil

 

Brenne bål

hele natten

 

tirsdag jun 02, 2009

Drømmepinse

Sommer sommer sommer, jubler vi. Allerede i mai. Det er ikke til å tro. Lange varme dager i solen, med baken i været lukende, med baken på bryggekanten og i solsteken, og baken på benken i skyggen med litt (eller ble det mye) vin og ei bok.

Enda lengre sommerkvelder med grilling, familiebesøk og bålnetter. Ikke tid til å være på nett da naturlig nok. Og bloggene fra Montenegro får vente. Vente på solfattige dager.

 

Drømmepinse

 

Mine tanker

styrer meg

 

Slik at jeg

 

Kan åpne

mine verdier

og være trygg

 

Slik at jeg

 

Kan åpne

mitt hjerte

og øse raust

 

Slik at jeg

 

Kan åpne

mine sanser

og ta i mot

 

Slik er

min verden

 

Den er god

 

 
© Sirenia faksjon