Sirenia sak og debatt


Else-Mette Oscarsen

 
lørdag jun 20, 2009

Konflikt og Endring - Montenegro og FB

Sumarnatta er så ljos, sjøfuglene så våkne. Syrinene er ennå i blomst og dufter tungt i fuktig havluft. Sannelig vil nattergalen også være selskap. Hvem kan og vil legge seg da? Hvem kan og vil være sint å skjelle da?

Tankene går til FB, konfliktene og ufreden der, til en samtale med den norske ambassadøren i Serbia og Montenegro, om konfliktene og ufreden der. En samtale, en dialog, en sen kveldstime i godt lag med andre.  Etterat Josten Gaarder fikk en pris i Beograd samme dag. En filosofisk dialog om konflikt og endring, forutsetninger og begrensinger.

Et møte, en bekreftelse og et løft, som snakket om verdighet. Om å møte andre med det, uavhengig av handlinger som måtte være begått. Alle har rett til å møtes med det. For i blikket til andre, andres blikk av verdighet og i verdighet, ligger kimen til endring.

Møte med Snåsamannen en kveld, ga også en bekreftelse og et løft. Der han snakket om ydmykhet, vilje og krefter, indianernaturfilosofi, åndskraft og sjeleføde. Krefter som gir nestekjærlighet og raushet, vilje til godhet og bedre liv.

For hvorfor er vi så redde for konflikter? Vi lever jo med dem og i dem hele tiden. Enten det er i oss selv eller i samhandling med nær og fjern. For meg er konflikt kime til undring og refleksjon, til større bevissthet og klokere valg. Valg som fører til endring, endring og utvikling, gjerne løft.

Små glimt av nuet, små glimt av nær fortid, de gode øyeblikkene, de gode blikkene, de gode tankene og de gode valgene, gir løft. Løft og håp i det nære og fjerne, enten det er FB eller landene i tidligere Jugoslavia. Kan Balkan bli viktig for det nye Europa, gjennom sine mange prosesser med endring? Kan FB bli bedre av sin endringsprosess med nye og mer rause blikk?

Akkurat nå skal nattergalen få øyeblikkets oppmerksomhet og nytelse. For når feriegjestene ankommer i slutten av uken og uroen med dem, blir nattergalen borte for i år. Dens vakre sang forstummer.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer:

Nå skal jeg ned igjen, denne gangen til Kroatia. Gleder meg til å hvile godt i varme, gammel kultur og et prøvet folk med stolthet og endringskompetanse. Snakkes når jeg er tilbake. Ha ei flott uke.

Skrevet av Sirenia , 21:46, søndag 12. juli 2009 #

Og jammen ble det gode blikk og øyeblikk der også. Smiler. Godt å være tilbake også.

Skrevet av Sirenia , 19:43, onsdag 22. juli 2009 #

Snåsamannen "møtte" jeg på TV, bare så det er sagt.

Men enten en er politiker på høyt nivå, embetsmann eller hva, det er hvordan du møter andre som betyr noe. Holdningen til andre.
Og jeg opplever ofte at de som er mest og har mest har minst å kompensere og forsvare, ergo er de betydelig mer lyttende, ymdyke, faste og sterke enn andre. Fascinerende og håpefulle møter.

Skrevet av Sirenia , 20:53, tirsdag 31. august 2010 #

Skriv en kommentar til innlegget:

For å kommentere må du være innlogget.
 
© Sirenia sak og debatt