Bokliste


 

May Grethe Lerum


røyking påbudt

 
« MUAD | Forsiden
tirsdag apr 13, 2010

Er på TV om Coelho i kveld

Hvis dere gidder, kan dere se meg snakke om Coelho og hans nylig utgitte biografi i kveld.

(Vi hadde jo en viss debatt her, se under mitt gamle blogginnlegg om Coelhos siste bok Zahir.)

Jeg er hos Anne Lindmo, NRK,  i programmet Aktuelt kl. 20.15

Forleggeren, Øyvind Hagen i Bazar, deltar også. Han er forøvrig gift med Coelhos verdensagent.

Kommentarer:

Skal sjekke det ut, Mayway, hvis de uransakelige veiene til Nrks nett-tv står meg bi. Hjernevask har bare vært tilgjengelig en episode, Fotballkrigen to.

Jeg husker forøvrig din slakt av Zahir, og jeg sympatiserer med sentimentet bak.

Skrevet av mettebergsommann , 16:34, tirsdag 13. april 2010 #

Ah, det må jeg få med meg! Alkymisten er nå fremdeles en av mine favoritter!

Skrevet av Martin , 17:02, tirsdag 13. april 2010 #

Skal prøve å få med meg det ja ;-)

Skrevet av FridaK , 17:13, tirsdag 13. april 2010 #

http://www1.nrk.no/nett-tv/klipp/628242

Har ellers hatt lenge mistanke til at han har litt mye svarte sider i seg.

Skrevet av bAREtanker , 00:31, onsdag 14. april 2010 #

Det er vanlig å gi litteratur med et åndelig inhold merkelappen "obskur" eller "bakstreversk". Kaj Skagens forfatterskap og nå visstnok også Jens Bjørneboes, er etter innsatsen til Rem, havnet i den sistnevnte kategorien. Dette gjør man fordi man ikke kjenner tradisjonen som denne litteraturen er skrevet i. Man kjenner ikke den kristne tradisjonen fra senantikken, Plotin, nyplatonismen. Uttrykkene fra denne som bearbeidet og videreutviklet gjenfinnes hos Mester Eckhart, Jacob Bohme og Rudolf Steiner. Dette er den egentlige kristendommen, kjernen, og den kjenner man ikke. De eneste formene for religiøsitet man vet om, er den nyere vekkelseskristendommen og den muslimske fundamentalismen.

Jeg har ikke lest Coelho, og jeg kan derfor ikke uttale meg om farfatterskapet hans.

Skrevet av Iskariot , 13:53, onsdag 14. april 2010 #

Den kristne tradisjonen fra senantikken, Plotin, nyplatonismen, og de bearbeidete og videreutviklede uttrykkene hos Mester Eckhart, Jacob Böhme og Rudolf Steiner, er meget godt kjent her til lands, Iskariot. Rett og slett fordi dette er det mest antroposofiske landet i verden ved siden av Sveits. Det er en haug mennesker i dette landet som har mystikere i bokhylla.
Men å kalle denne tradisjonen for den egentlige kristendommen er ikke å fastslå et empirisk faktum, det er å gjenfortelle noe du har fått høre er en ånds"vitenskapelig" sannhet.

Skrevet av mettebergsommann , 14:08, onsdag 14. april 2010 #

mettebergsommann, det gjelder å forbinde seg, med en tenker, en tradisjon, et verk, ikke bare hente ut sitater, løsrevne brokker av kunnskap. Da vil man se sammenhenger. Det er skrevet mye om forbindelsen mellom vestlig mystisisme og Plotin. I senantikken eksisterte det ingen egentlig kristen kanon, forskjellige retninger eksisterte side om side. Blant disse tidlige kristne finner vi gnostikerne. Historikere og kjennere av den åndshistoriske tradisjonen snakker gjerne om en ytre og en indre vei. Gnostikerne følte seg forbundet med den indre veien, erkjennelsesveien. Denne, sammen med med mye av materialet fra nyplatonismen, ble i Europa videreført av de kristne mystikerne og av de ulike religiøse ordener.

Skrevet av Iskariot , 17:20, onsdag 14. april 2010 #

Iskariot, i Norge kan du gå på mystisk barnehage, du kan gå på mystisk grunnskole, mystisk videregående og du kan selv utdanne deg til mystisk lærer på mystisk lærerskole. Du kan låne penger i en mystisk bank, lese mystiske tidsskrifter, lese bøker utgitt på mystiske forlag, spise mystisk mat kjøpt i en mystisk butikkjede, dyrket av et mystisk landbruk, og du kan få tilfredsstilt dine mer tradisjonelle religiøse følelser i en egen mystisk kirke. Du kan sende et utviklingshemmet barn til en mystisk institusjon for å få hjelp. Du kan kjøpe mystiske legemidler til deg selv. Se mystiske "danseoppvisninger" og fire mysteriedrama skrevet av verdens best inkarnerte ånd hittil, the one and only, Mr doctor Rudolf Steiner.

Det mangler overhodet ikke mystisk innflytelse i noen som helst avkrok her til lands. Dette er verdens mystiske mekka (hvis all verdens sufister kan ha meg unnskyldt uttrykket)

Du snakker om å se sammenhenger, men det er jo det disse bøkene gjør, de er jo knapt annet enn svært eksotiske sammenhenger. Det er nok ikke mange av de som har slike bøker i hylla, som leser de på mannakornmåten, de er sikkert ute etter å "se" sammenhenger.

Skrevet av mettebergsommann , 18:14, onsdag 14. april 2010 #

mystiske barnehager, og mystiske kirker. Nei, nei. Kanskje det blir mer forståelig hvis vi velger å erstatte ordet "mystisk" med "erkjennelsesmessig". Da vil man forstå at denne tradisjonen representerer en erkjennelsesvei.

Kun et lite fåtall av foreldre med barn på steinerskolen har kjennskap til antroposofien og til den kristne indre tradisjonen.

Skrevet av Iskariot , 21:05, onsdag 14. april 2010 #

Skriv en kommentar til innlegget:

For å kommentere må du være innlogget.
 
© May Grethe Lerum