Bokliste


 

Geir Uthaug


wergeland & co

 
lørdag mai 08, 2010

Don Juan innkjøpt av Kulturrådet

Endelig falt avgjørelsen, etter flere ukers spenning, ville det høye råd godkjenne min vri på Byrons Don Juan? Ville konsulentene godta min licentia poetica? Ville resultatet etter fem års arbeid med strofer, metrum, stil, form og innfall falle i smak? Eller skulle det bli en kald skulder, som så mange har måttet tåle, meg selv ikke unntatt? Så, for noen dager siden, falt dommen. Det ble tommelen opp denne gang, som reddet æren og dagen. Ikke vet jeg om det hele var en enkel avgjørelse, eller om det tvert imot var tautrekning og krangel på kammerset, men det bryr jeg meg ikke om. Det er resultatet som teller, og nå spretter jeg en champagne i vårsolen.  Det er faktisk stor forskjell på om man blir kjøpt inn eller ikke, også målt i kroner og øre. Innkjøp gir en langt høyere prosent royalty, som vi vet. Om det er rettferdig eller ikke, skal jeg ikke ta opp i denne omgang, men du verden så mye makt de har, disse som tar avgjørelsene på myndighetenes, rettens, statens og litteraturens vegne. Folk som teller mer enn meg har blir avvist, men ok, nå skal jeg glede meg på mine egne og forlagets vegne. For dette er et lite forlag, som ikke tåler for mange avvisninger uten at de må stenge dørene for godt, og da er det virkelig grunn til å felle noen tårer- på litteraturens vegne.


Jeg innrømmer at jeg er litt selvsentrert om dagen, selv om jeg vet det ikke er bra. Men det var  mer enn hyggelig at en av våre mest ansette kritikere og forfattere roste verket opp i skyene. "Don Juan gjenfødt" skrev han. Det er slikt som varmer like mye som vårsolen.

Kommentarer:

Gratulerer! Lord Byrons Don Juan i norsk språkdrakt har jeg lyst til å lese, kanskje i sommer på en av øyene i Kykladene

Skrevet av Iskariot , 16:53, lørdag 8. mai 2010 #

Ah, skulle bare mangle! Øh, uansett, nyt Den gule enka i bøtter og spann, det er Dem mer enn vel forunt!

Skrevet av Martin , 18:44, lørdag 8. mai 2010 #

Jeg hadde ikke venta annet enn at Byrongjendiktninga di skulle bli innkjøpt, Uthaug, men gratulerer likevel, det er jo en gedigen innsats som ligger bak. Når Byron kommer til bibliotekene på de Nord-Vestlandske øyene, slik at jeg får lest den en sommer, er mer uklart. Men nå er den i emning.

Skrevet av mettebergsommann , 19:11, mandag 10. mai 2010 #

Skriv en kommentar til innlegget:

For å kommentere må du være innlogget.
 
© Geir Uthaug