Siste innlegg

Når skal jeg bytte til sommerdekk?

Den lange og kalde vinteren er straks over for denne gang i store deler av landet og mange norske bileiere må nå tenke på å bytte dekk på bilen. Det finnes mange forskjellige råd om når man skal skifte dekkene på bilen, men og i denne artikkelen skal vi sammenfatte de viktigste.

Når det gjelder å skifte til sommerdekk finnes det ingen konkret dato å forholde seg til. Dermed vil det være kjøreforholdene som avgjør. I teorien kan man derfor kjøre med vinterdekkene gjennom sommeren, selv om dette ikke er så lurt. Mer om dette lengre ned.  

Har du derimot piggdekk på bilen er siste frist for å bytte disse 1.april hvert år.

Viktige faktorer når man skal bytte fra vinterdekk til sommerdekk

  • Temperatur, vær og kjøreforhold. Når temperaturen er stabilt under 7 grader døgnet igjennom, bør man ikke bytte til sommerdekk. Når temperaturen stiger over 7 grader døgnet igjennom kan dette være en god indikasjon på tiden er inne for å bytte dekk

Kan jeg kjøre med vinterdekkene mine hele sommeren?

Så lenge man kjører piggfritt vil det i teorien være mulig å bruke vinterdekkene gjennom hele sesongen. Dog vil ikke dette være spesielt bra for dekkene. Gummiblandingen i vinterdekk er ment for lave temperaturer og kan fort bli for myke når temperaturen er over 10 plussgrader. Dette vil gi et mye dårligere grep, spesielt om man kjører på regnvåt asfalt.

Hva er krave til mønsterdybde på sommer- og vinterdekk?

Dekk er også slitasjedeler, slik som mange andre ting på bilen. På grunn av trafikksikkerheten har vi derfor noen minimumskrav til mønsterdybde på sommer- og vinterdekk.

Sommerdekk: Minimum 1,6 millimeter

Vinterdekk: Minimum 3 millimeter

(mønsterdybden kan måles ved bruk av dekkdybdemåler eller tommestokk)

Andre viktige ting å tenke på når man bytter dekk for sesongen:

Hvor gamle er dekkene? De fleste dekk har produksjonsdato skrevet på siden av dekket (se etter «DOT» symbolet på dekkets side. Sjekk levetiden til dine dekk på produsentens nettsider.

Hvordan har dekkene blitt lagret? Dekk bør lagres tørt, mørkt og svalt med god lufting. Dekkene bør ikke utsettes for sollys under lagring, da dette kan forringe dekkenes levetid. Dekkene bør lagres liggende i stabel, eventuelt hengende på vegg etter felgen.

Dekktrykk og etterstramming

Ved lang tids lagring kan man oppleve at dekk mister noe trykk. Derfor er det viktig at man sørger for at dekkene blir pumpet tilstrekkelig opp innen man setter dem på. Riktig dekktrykk finnes som regel enten i bilens instruksjonsbok eller påskrevet i døren eller drivstofflokket. Riktig dekkdimensjon kan man også finne i bilens kjøretøyopplysninger. Det er også mulig å finne kjøretøyopplysninger på nett via forskjellige tilbydere.

En god tommelfingerregel er at man etterstrammer hjulboltene etter cirka 1 mil dersom man nettopp har skiftet dekk.

Gode dekk sikrer godt veigrep på utfordrende veier